Nieuws

Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL

20 jan 2021

Opdrachtgever

Keypoint Consultancy

Projectrol

Nieuws

Start project

jan 2021

Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL
Michiel

Michiel

Vestigingsmanager Utrecht

Daadkrachtig, bouwer en verbinder, gericht op samenwerking, doel en resultaat

Mensen verplaatsen zich al eeuwen. In de loop der jaren maakten technische en maatschappelijke ontwikkelingen reisafstanden groter waardoor de wereld kleiner is geworden. Michiel is geïnteresseerd in de mogelijkheden die techniek nu en in de toekomst kan

Meer over Michiel

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Binnen het programma SmartywayZ.NL is Keypoint, namens het programma, projectleider van het project Slim Sturen.

In het project Slim Sturen werken acht marktpartijen, de gemeente Breda, de gemeente Roermond en SmartwayZ.NL samen om een werkende digitale netwerkvisie te ontwikkelen. Met een netwerkvisie legt een wegbeheerder de functie en het gebruik van zijn wegen vast. Met behulp van de netwerkvisie worden vervolgens voorkeurroutes voor het verkeer bepaald. Ook is de netwerkvisie een basis voor verkeersmanagement (het ‘sturen’ van verkeer ten behoeve van doorstroming). Want je wilt verkeer ‘sturen’ over wegen die daarvoor geschikt zijn en (in principe) liever niet via wegen met de laagste functies.

Door deze netwerkvisie te digitaliseren is het mogelijk deze in te zetten in navigatiesystemen. Want als een wegbeheerder wil voorkomen dat verkeer zich via ongewenste routes verplaatst of juist verkeer rondom scholen wil weren dan moeten ze hun netwerkvisie (digitaal) delen. Want het zijn juist navigatiesystemen die een belangrijke sturende rol hebben in het verkeer en daar moet je gebruik van maken!

In het project Slim Sturen is het theoretisch gelukt om de netwerkvisie te digitaliseren en door de keten (via verkeerscentrale en NDW) bij de serviceproviders af te leveren. De vanwege de COVID-19 pandemie naar 2021 uitgestelde veldtesten in Breda en Roermond zijn bedoeld om dit vervolgens in de praktijk te testen, te monitoren en te evalueren. Daarbij wordt ook zogenaamde ‘journalistieke informatie’ ter beschikking gesteld. Feitelijk is dit het delen van de reden achter een bepaalde maatregel zodat duidelijk wordt waarom deze maatregel op dat moment van kracht is.

Een belangrijk uitgangspunt Slim Sturen is de mogelijkheid voor (landelijke) opschaling. Om hier de juiste basis voor te leggen is de bestaande ITS-standaard ‘Dutch profiles’ als uitgangspunt gekozen en wordt er onder meer afgestemd met het project Verkeersmanagementinformatie voor Routeadvies, VM-IVRA. Een tweede basis voor opschaling is uniformiteit en volledigheid. Binnen Slim Sturen wordt daarom gewerkt met vaste functies voor wegen. Hiervoor is in de basis de functie ordening van Gebiedsgericht Benutten Plus gebruikt.

Een filmpje over Slim Sturen is hier te vinden.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder
Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder