Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL
Michiel Doelman
Michiel Doelman
Vestigingsmanager Utrecht

Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL

20 jan 2021

Binnen het programma SmartywayZ.NL is Keypoint, namens het programma, projectleider van het project Slim Sturen.

In het project Slim Sturen werken acht marktpartijen, de gemeente Breda, de gemeente Roermond en SmartwayZ.NL samen om een werkende digitale netwerkvisie te ontwikkelen. Met een netwerkvisie legt een wegbeheerder de functie en het gebruik van zijn wegen vast. Met behulp van de netwerkvisie worden vervolgens voorkeurroutes voor het verkeer bepaald. Ook is de netwerkvisie een basis voor verkeersmanagement (het ‘sturen’ van verkeer ten behoeve van doorstroming). Want je wilt verkeer ‘sturen’ over wegen die daarvoor geschikt zijn en (in principe) liever niet via wegen met de laagste functies.

Door deze netwerkvisie te digitaliseren is het mogelijk deze in te zetten in navigatiesystemen. Want als een wegbeheerder wil voorkomen dat verkeer zich via ongewenste routes verplaatst of juist verkeer rondom scholen wil weren dan moeten ze hun netwerkvisie (digitaal) delen. Want het zijn juist navigatiesystemen die een belangrijke sturende rol hebben in het verkeer en daar moet je gebruik van maken!

In het project Slim Sturen is het theoretisch gelukt om de netwerkvisie te digitaliseren en door de keten (via verkeerscentrale en NDW) bij de serviceproviders af te leveren. De vanwege de COVID-19 pandemie naar 2021 uitgestelde veldtesten in Breda en Roermond zijn bedoeld om dit vervolgens in de praktijk te testen, te monitoren en te evalueren. Daarbij wordt ook zogenaamde ‘journalistieke informatie’ ter beschikking gesteld. Feitelijk is dit het delen van de reden achter een bepaalde maatregel zodat duidelijk wordt waarom deze maatregel op dat moment van kracht is.

Een belangrijk uitgangspunt Slim Sturen is de mogelijkheid voor (landelijke) opschaling. Om hier de juiste basis voor te leggen is de bestaande ITS-standaard ‘Dutch profiles’ als uitgangspunt gekozen en wordt er onder meer afgestemd met het project Verkeersmanagementinformatie voor Routeadvies, VM-IVRA. Een tweede basis voor opschaling is uniformiteit en volledigheid. Binnen Slim Sturen wordt daarom gewerkt met vaste functies voor wegen. Hiervoor is in de basis de functie ordening van Gebiedsgericht Benutten Plus gebruikt.

Een filmpje over Slim Sturen is hier te vinden.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder