Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL
Michiel Doelman
Michiel Doelman
Vestigingsmanager Utrecht

Projectleiding Slim Sturen voor SmartwayZ.NL

20 jan 2021

Binnen het programma SmartywayZ.NL is Keypoint, namens het programma, projectleider van het project Slim Sturen.

In het project Slim Sturen werken acht marktpartijen, de gemeente Breda, de gemeente Roermond en SmartwayZ.NL samen om een werkende digitale netwerkvisie te ontwikkelen. Met een netwerkvisie legt een wegbeheerder de functie en het gebruik van zijn wegen vast. Met behulp van de netwerkvisie worden vervolgens voorkeurroutes voor het verkeer bepaald. Ook is de netwerkvisie een basis voor verkeersmanagement (het ‘sturen’ van verkeer ten behoeve van doorstroming). Want je wilt verkeer ‘sturen’ over wegen die daarvoor geschikt zijn en (in principe) liever niet via wegen met de laagste functies.

Door deze netwerkvisie te digitaliseren is het mogelijk deze in te zetten in navigatiesystemen. Want als een wegbeheerder wil voorkomen dat verkeer zich via ongewenste routes verplaatst of juist verkeer rondom scholen wil weren dan moeten ze hun netwerkvisie (digitaal) delen. Want het zijn juist navigatiesystemen die een belangrijke sturende rol hebben in het verkeer en daar moet je gebruik van maken!

In het project Slim Sturen is het theoretisch gelukt om de netwerkvisie te digitaliseren en door de keten (via verkeerscentrale en NDW) bij de serviceproviders af te leveren. De vanwege de COVID-19 pandemie naar 2021 uitgestelde veldtesten in Breda en Roermond zijn bedoeld om dit vervolgens in de praktijk te testen, te monitoren en te evalueren. Daarbij wordt ook zogenaamde ‘journalistieke informatie’ ter beschikking gesteld. Feitelijk is dit het delen van de reden achter een bepaalde maatregel zodat duidelijk wordt waarom deze maatregel op dat moment van kracht is.

Een belangrijk uitgangspunt Slim Sturen is de mogelijkheid voor (landelijke) opschaling. Om hier de juiste basis voor te leggen is de bestaande ITS-standaard ‘Dutch profiles’ als uitgangspunt gekozen en wordt er onder meer afgestemd met het project Verkeersmanagementinformatie voor Routeadvies, VM-IVRA. Een tweede basis voor opschaling is uniformiteit en volledigheid. Binnen Slim Sturen wordt daarom gewerkt met vaste functies voor wegen. Hiervoor is in de basis de functie ordening van Gebiedsgericht Benutten Plus gebruikt.

Een filmpje over Slim Sturen is hier te vinden.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder