Schoolzone-balans: fietsen en wandelen leuker en veiliger

Schoolzone-balans: fietsen en wandelen leuker en veiliger

03 jun 2024

In Nederland zijn we gek op fietsen. Van huis naar werk of school, naar de sportvereniging en familie, de fiets is ons favoriete vervoersmiddel. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Als enthousiaste voorstanders van duurzame toekomstbestendige mobiliteit is het onze gedeelde passie om schoolgaande kinderen en hun begeleiders veilig en met plezier naar school te laten fietsen.

We zijn in Nederland al een heel eind op weg, maar ondanks alle goede maatregelen, zoals schoolzones, veilige routes en andere maatregelen, blijft veilig fietsen een uitdaging en is er ruimte voor verbetering. Er zijn veel aspecten die bijdragen aan veiligheid rondom scholen. Een veilige schoolomgeving met voldoende fietsenstalling nodigt uit tot fietsen, maar wat maakt een schoolomgeving (on)veilig? Waar moet je beginnen met het veiliger maken van een schoolzone? En hoe kunnen ouders gestimuleerd worden hun kinderen wandelend of met de fiets te brengen?  

Keypoint Consultancy is verheugd om onze inzet voor veilige schoolomgevingen te delen en u kennis te laten maken met de Schoolzone-balans. Dit innovatieve instrument biedt een gestructureerde aanpak om schoolzones op een snelle manier te evalueren en te verbeteren, zodat kinderen met een gerust hart naar school kunnen fietsen.
De schoolzone-balans is ontworpen als een veelzijdig instrument dat meerdere aspecten van de schoolomgeving omvat. We kijken niet alleen naar de fysieke infrastructuur, maar ook naar gedragsfactoren, stimuleringsmaatregelen en digitale zichtbaarheid. Deze vier aspecten vormen de hoekstenen van onze evaluatie en bieden een holistisch beeld van de verkeerssituatie rondom scholen.

Door lokale expertise, openbare data en samenwerking met scholen te combineren, biedt de schoolzone-balans een snelle en eenvoudige methode om de verkeersveiligheid van schoolzones te beoordelen. Het invullen ervan vereist geen uitgebreide analyse, maar kan worden uitgevoerd op basis van lokale kennis, beschikbare data en overleg met de school. Het resultaat is een visueel overzicht van sterke punten en verbeterpunten, waardoor direct duidelijk wordt waar de aandacht naar uit moet gaan.

Maar het gaat verder dan alleen het identificeren van problemen. De schoolzone-balans biedt ook concrete handvatten voor actie. Door de prioriteit van de aanpak van schoolzones te bepalen en te kijken welke maatregelen het meest effectief zijn, kunnen snel en kostenefficiënt verbeteringen worden doorgevoerd. Of het nu gaat om kleine aanpassingen aan de openbare ruimte, het opzetten van educatieve programma's of het implementeren van digitale verkeersmanagementoplossingen, de Schoolzone-balans biedt een helder overzicht voor een veiligere schoolomgeving.

 

Meer weten over hoe de schoolzone-balans kan worden toegepast in uw gemeente? Neem dan contact met ons op.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

Project

04 jul
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

In opdracht van de gemeente Gouda onderzocht Keypoint de verkeersveiligheid rondom 35 schoolzones. Met de Schoolzone-balans brachten we per locatie samen met de scholen gestructureerd de knelpunten en verbeterkansen in beeld. Zo ondersteunen we Gouda bij een gerichte en samenhangende aanpak voor veiligere schoolomgevingen.

Lees verder
Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Project

03 jul
Ramon Kamphuis Door

Ramon Kamphuis

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

Lees verder
Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder