Project

Onderweg naar het perron

09 jan 2019

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Projectrol

Onderzoek

Start project

dec 2018

Onderweg naar het perron
Heleen

Heleen

Adviseur Mobiliteit

Wisselwerking tussen mobiliteit en ruimte heeft mijn aandacht

Heleen verdiept zich graag in dit soort vraagstukken. Waarom verplaatst iemand zich van A naar B? En waarom kiest hij/zij (niet) voor een bepaald vervoermiddel?

Meer over Heleen

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

De gemeente Amsterdam maakt gebruik van een verkeersmodel, waarin ook de verplaatsingstijden van fietsers en voetgangers op treinstations en metrohaltes zijn opgenomen. De gemeente wil de verplaatsingstijden die in het verkeersmodel zijn opgenomen valideren aan de hand van de werkelijke verplaatsingstijden.

Keypoint is gevraagd om de verplaatsingstijd van voetgangers te meten vanaf de entree van het station of de halte tot aan het midden van het perron. Voor fietsers wordt gemeten vanaf het moment dat de fietser bij de fietsenstalling afstapt tot het moment dat hij of zij arriveert op het
perron van het betreffende station of metrohalte. In week 50 en 51 zijn onze veldwerkers op pad gegaan om alle treinstations en verschillende metrohaltes in Amsterdam aan te doen in zowel de spits als in de dalperiode.

Aan de hand hiervan stellen wij een rapportage op inclusief kaartmateriaal, de gelopen routes en tabellen met de looptijden. Op deze manier geven wij de gemeente inzicht in de daadwerkelijke verplaatsingstijden op treinstations en metrohaltes.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder

Andere projecten

Projecten in de buurt

Analyse fietsstromen Rembrandtplein en Rembrandteiland

Project

08 nov
Patrick Door

Patrick

Analyse fietsstromen Rembrandtplein en Rembrandteiland

In Amsterdam is sinds juli 2015 de pilot ‘Gastvrij en Veilig Rembrandtplein’ gestart. Het doel van deze pilot is het verminderen van uitgaansgeweld en overlast. Een van de maatregelen is het fiets- en scootervrij maken van (delen van) het Rembrandtpl...

Lees verder