Project

Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)

08 mrt 2022

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

Projectrol

Onderzoek & advies

Start project

jul 2021

Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)
Michiel

Michiel

Vestigingsmanager Utrecht

Daadkrachtig, bouwer en verbinder, gericht op samenwerking, doel en resultaat

Mensen verplaatsen zich al eeuwen. In de loop der jaren maakten technische en maatschappelijke ontwikkelingen reisafstanden groter waardoor de wereld kleiner is geworden. Michiel is geïnteresseerd in de mogelijkheden die techniek nu en in de toekomst kan

Meer over Michiel

Andere betrokken collega's:

Cees Gertjan Rogier

De stad Amsterdam kent dagelijks (zeker in het hoogseizoen) een groot aanbod aan touringcars. Deze touringcars brengen bezoekers naar de stad voor allerlei (toeristische) activiteiten. Ook brengen zij toeristen naar de vele bezienswaardigheden rondom de stad (Keukenhof, Zaanse Schans, Volendam etc.). Om al deze stromen in goede banen te leiden heeft Amsterdam een groot aantal drukbezochte touringcarhaltes binnen en buiten de S100.

 

De gemeente Amsterdam gaat echter vanaf 2023 touringcars zwaarder dan 7,5 ton weren uit het centrum (binnen de S100). Hierdoor wordt het naar verwachting drukker op halteerlocaties buiten het centrum. Om deze drukte beheersbaar te houden is het noodzakelijk om het gebruik van halteerlocaties te optimaliseren door middel van regulering en monitoring. Amsterdam wil dit o.a. doen door het reserveren en beprijzen van halteren.

 

Daarom hebben wij een variantenstudie uitgevoerd naar een systeem voor Reserveren en Beprijzen van Touringcars (RBTC) met als primaire doel het zo optimaal mogelijk inzetten van de beperkte halteer- en bufferlocaties.

In totaal zijn er drie onderscheidbare varianten onderzocht waarbij ook aandacht besteed is aan de positie van de hop-on hop-off bussen en de overstap van en naar de rondvaartboten.

 

In het onderzoek hebben wij gekeken naar de situatie in andere (Europese) steden en hebben wij onze kennis van dynamische busstations, vrachtwagen-parkeren en mobiliteits-apps (parkeren, MaaS, etc.) gebruikt bij het vormgeven van de systemen.

 

Belangrijk onderdeel van het onderzoek was de juridische uitvoerbaarheid van de varianten in relatie tot het gebruik van de openbare ruimte. Hierbij hebben wij ons laten ondersteunen door Damsté advocaten.

 

De drie varianten die zijn onderzocht, zijn onderscheidend op de wijze waarop haltebezetting wordt gemonitord, gebruikers worden geïnformeerd en de beschikbare halteerplekken worden toegewezen. Per variant is vervolgens gekeken naar de businesscase incl. total cost of ownership, mogelijke opbrengsten en netto contante waarde van kosten en opbrengsten.

 

Om een voorkeursvariant objectief te onderbouwen zijn de varianten onderling vergeleken op basis van een kwalitatieve en kwantitatieve gevoeligheidsanalyse, SWOT en een multi criteria analyse (o.a. verkeersveiligheid, optimalisatie, minimaliseren overlast).

 

De hele variantenstudie is beschreven in  een rapportage inclusief SSK-ramingen en een implementatieplan (met uitvoeringsplanning en risicodossier).

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder