Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)

Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)

08 mrt 2022

De stad Amsterdam kent dagelijks (zeker in het hoogseizoen) een groot aanbod aan touringcars. Deze touringcars brengen bezoekers naar de stad voor allerlei (toeristische) activiteiten. Ook brengen zij toeristen naar de vele bezienswaardigheden rondom de stad (Keukenhof, Zaanse Schans, Volendam etc.). Om al deze stromen in goede banen te leiden heeft Amsterdam een groot aantal drukbezochte touringcarhaltes binnen en buiten de S100.

 

De gemeente Amsterdam gaat echter vanaf 2023 touringcars zwaarder dan 7,5 ton weren uit het centrum (binnen de S100). Hierdoor wordt het naar verwachting drukker op halteerlocaties buiten het centrum. Om deze drukte beheersbaar te houden is het noodzakelijk om het gebruik van halteerlocaties te optimaliseren door middel van regulering en monitoring. Amsterdam wil dit o.a. doen door het reserveren en beprijzen van halteren.

 

Daarom hebben wij een variantenstudie uitgevoerd naar een systeem voor Reserveren en Beprijzen van Touringcars (RBTC) met als primaire doel het zo optimaal mogelijk inzetten van de beperkte halteer- en bufferlocaties.

In totaal zijn er drie onderscheidbare varianten onderzocht waarbij ook aandacht besteed is aan de positie van de hop-on hop-off bussen en de overstap van en naar de rondvaartboten.

 

In het onderzoek hebben wij gekeken naar de situatie in andere (Europese) steden en hebben wij onze kennis van dynamische busstations, vrachtwagen-parkeren en mobiliteits-apps (parkeren, MaaS, etc.) gebruikt bij het vormgeven van de systemen.

 

Belangrijk onderdeel van het onderzoek was de juridische uitvoerbaarheid van de varianten in relatie tot het gebruik van de openbare ruimte. Hierbij hebben wij ons laten ondersteunen door Damsté advocaten.

 

De drie varianten die zijn onderzocht, zijn onderscheidend op de wijze waarop haltebezetting wordt gemonitord, gebruikers worden geïnformeerd en de beschikbare halteerplekken worden toegewezen. Per variant is vervolgens gekeken naar de businesscase incl. total cost of ownership, mogelijke opbrengsten en netto contante waarde van kosten en opbrengsten.

 

Om een voorkeursvariant objectief te onderbouwen zijn de varianten onderling vergeleken op basis van een kwalitatieve en kwantitatieve gevoeligheidsanalyse, SWOT en een multi criteria analyse (o.a. verkeersveiligheid, optimalisatie, minimaliseren overlast).

 

De hele variantenstudie is beschreven in  een rapportage inclusief SSK-ramingen en een implementatieplan (met uitvoeringsplanning en risicodossier).

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder
Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Nieuws

20 jun
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Jop Zwienenberg geeft ons wat inzicht in de wereld van ‘Geofencing’. Locatiedata wordt in het verkeer gebruikt om files te voorkomen en om informatie aan weggebruikers te verstrekken. Maar wat houdt ‘geofencing’ nou eigenlijk in? En wat kun je ermee? Jop legt het u graag uit aan de hand van een aantal mooie voorbeelden die spelen binnen projecten waar hij is ingerold

Lees verder
Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Project

11 jul
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en navigatiepartijen werken daar aan binnen het project VM-IVRA. Dat doen ze door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en op te schalen.

Lees verder