Schoolzone-balans: fietsen en wandelen leuker en veiliger

Schoolzone-balans: fietsen en wandelen leuker en veiliger

03 jun 2024

In Nederland zijn we gek op fietsen. Van huis naar werk of school, naar de sportvereniging en familie, de fiets is ons favoriete vervoersmiddel. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Als enthousiaste voorstanders van duurzame toekomstbestendige mobiliteit is het onze gedeelde passie om schoolgaande kinderen en hun begeleiders veilig en met plezier naar school te laten fietsen.

We zijn in Nederland al een heel eind op weg, maar ondanks alle goede maatregelen, zoals schoolzones, veilige routes en andere maatregelen, blijft veilig fietsen een uitdaging en is er ruimte voor verbetering. Er zijn veel aspecten die bijdragen aan veiligheid rondom scholen. Een veilige schoolomgeving met voldoende fietsenstalling nodigt uit tot fietsen, maar wat maakt een schoolomgeving (on)veilig? Waar moet je beginnen met het veiliger maken van een schoolzone? En hoe kunnen ouders gestimuleerd worden hun kinderen wandelend of met de fiets te brengen? Met deze gedeelde passie verwelkomen we u bij het Nationaal Fietscongres op 6 juni.  

Keypoint Consultancy is verheugd om onze inzet voor veilige schoolomgevingen te delen en u kennis te laten maken met de schoolzone-balans. Dit innovatieve instrument biedt een gestructureerde aanpak om schoolzones op een snelle manier te evalueren en te verbeteren, zodat kinderen met een gerust hart naar school kunnen fietsen.
De schoolzone-balans is ontworpen als een veelzijdig instrument dat meerdere aspecten van de schoolomgeving omvat. We kijken niet alleen naar de fysieke infrastructuur, maar ook naar gedragsfactoren, stimuleringsmaatregelen en digitale zichtbaarheid. Deze vier aspecten vormen de hoekstenen van onze evaluatie en bieden een holistisch beeld van de verkeerssituatie rondom scholen.

Door lokale expertise, openbare data en samenwerking met scholen te combineren, biedt de schoolzone-balans een snelle en eenvoudige methode om de verkeersveiligheid van schoolzones te beoordelen. Het invullen ervan vereist geen uitgebreide analyse, maar kan worden uitgevoerd op basis van lokale kennis, beschikbare data en overleg met de school. Het resultaat is een visueel overzicht van sterke punten en verbeterpunten, waardoor direct duidelijk wordt waar de aandacht naar uit moet gaan.

Maar het gaat verder dan alleen het identificeren van problemen. De schoolzone-balans biedt ook concrete handvatten voor actie. Door de prioriteit van de aanpak van schoolzones te bepalen en te kijken welke maatregelen het meest effectief zijn, kunnen snel en kostenefficiënt verbeteringen worden doorgevoerd. Of het nu gaat om kleine aanpassingen aan de openbare ruimte, het opzetten van educatieve programma's of het implementeren van digitale verkeersmanagementoplossingen, de Schoolzone-balans biedt een helder overzicht voor een veiligere schoolomgeving.

Meer weten over hoe de schoolzone-balans kan worden toegepast in uw gemeente? Op 6 Juni presenteren Liesbeth Knap en Ramon Kienhuis een sessie op het Nationaal Fietscongres over veiligere schoolomgevingen. Als u aanwezig bent kunt u hun sessie bijwonen om 15:15.
Het volledige programma vindt u hier.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo met inwonersparticipatie voor Actieplan Fiets

Project

16 mei
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo met inwonersparticipatie voor Actieplan Fiets

Keypoint ondersteunt de gemeente Hengelo bij het opstellen van het Actieplan Fiets 2024-2030. Naast onze vakinhoudelijke expertise houdt Keypoint zich bezig met het betrekken van inwoners en stakeholders bij de plannen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreƫerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Nieuws

13 feb
Rogier Busscher Door

Rogier Busscher

Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Afgelopen week hebben we Herbert van den Hardenberg mogen verwelkomen bij Keypoint. Hij gaat bij onze locatie in Utrecht stagelopen onder begeleiding van Rogier Busscher.

Lees verder