Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Slim routeadvies voor iedere automobilist.

11 jul 2022

Slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en navigatiepartijen werken daar aan binnen het project VM-IVRA. Dat doen ze door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en op te schalen.

Voor deze uitdagende ontwikkeling zijn Ronnie Quaink en Mark ten Brummelhuis vanuit Keypoint beiden werkzaam bij RWS. Ronnie Quaink is sinds 2020 als projectleider werkzaam op het VM-IVRA project terwijl Mark ten Brummelhuis sinds begin van dit jaar als adviserend coördinator onderdeel van het VM-IVRA projectteam uit maakt. 

De achtergrond

Wegbeheerders hebben, zoals je weet, afspraken gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat zij uiterlijk 2023 negentig procent van hun mobiliteitsdata gedigitaliseerd hebben. Eén van de data-items is regelscenario’s. Binnen het VM-IVRA  (Verkeersmanagement Informatie voor Route-advies) project wordt hard gewerkt aan het delen van regelscenario’s met serviceproviders zodat relevante informatie in de navigatiesystemen van de weggebruiker terecht komt. Door het project wordt dus een nieuw instrument aan de wegbeheerders gegeven om de automobilist te bereiken.

De VM-IVRA diensten

Bij de ontwikkeling is onderscheid gemaakt tussen het delen van beleidsdata en het delen van operationele data voor verkeersmanagement. Beleidsdata bevat informatie over de beleidsmatige keuzes die door het wegbeheerder zijn gemaakt over het gebruik van het wegennet (denk hierbij aan milieuzones en netwerkvisies). Operationele data bevat informatie over, door de verkeerscentrale, ingezette maatregelen. Samen met de serviceproviders is dit uitgewerkt in de volgende diensten:

Informeren over beleidskaders: Deze dienst betreft het delen van beleidsinformatie over het wegennet. Het gaat om harde (juridische) en zachte (beleid) kaders, die door overheden zijn vastgesteld voor het gebruik van het wegennet op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en doorstroming. Denk hierbij respectievelijk aan milieuzones (harde kaders) en het ongewenst gebruik van wegen (zachte kaders). Deze informatie kan door de serviceproviders worden gebruikt om routes aan eindgebruikers te presenteren die in overeenstemming zijn met bovengenoemde kaders.

Informeren over actuele verstoringen: Binnen deze dienst wordt operationele data (afkomstig uit de inzet van regelscenario’s ) gedeeld met de service providers. Als tijdens het operationele proces in de verkeerscentrale maatregelen worden ingezet of aangepast (denk aan omleidingen specifieke in-car berichten) wordt dit direct gecommuniceerd.

Omleiden bij verstoringen: Deze dienst is geïnspireerd op de ontwikkelingen binnen Socrates 2.0 en gaat een stap verder dan alleen het delen van informatie. Bij deze dienst wordt aan de serviceproviders gericht verzocht (bijvoorbeeld op basis van contractuele afspraken) om weggebruikers een alternatieve route te laten volgen, of een wegvak te mijden, om daarmee een bepaald netwerkdeel te ontlasten.

Informeren over toekomstige verstoringen: Door deze dienst worden weggebruikers die een bepaald tracé vaker afleggen, geïnformeerd over een aanstaande geplande verstoring op datzelfde tracé. Het gaat hier bijvoorbeeld over aanstaande wegwerkzaamheden of evenementen waarbij een verstoring wordt verwacht. Deze dienst is een standaardisering van de dienstverlening die nu al vaker door serviceproviders, in opdracht van wegbeheerders, wordt ingezet.

Servicebericht: Serviceberichten zijn bedoeld voor verkeer dat zich (op een specifiek wegvak of geo gebied) in een bijzondere situatie bevindt en waaraan de wegbeheerder specifieke instructies wil geven. Denk hierbij aan serviceberichten in het geval van ingesloten verkeer bij incidenten.

Op dit moment worden de verschillende diensten samen met serviceproviders in de praktijk beproefd. Dit doen we samen met de koploperregio’s MRDH, MRA en Oost-Nederland.

Wil je meer weten noteer dan ook alvast 11 oktober in je agenda. VM-IVRA organiseert dan samen met SmartwayZ.nl, IDEA , DRS en NDW het event “Samen slim op weg!”

Voor meer informatie zie: https://dutchmobilityinnovations.com/spaces/1175/vm-ivra-drs/landing

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder
Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Nieuws

20 jun
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Jop Zwienenberg geeft ons wat inzicht in de wereld van ‘Geofencing’. Locatiedata wordt in het verkeer gebruikt om files te voorkomen en om informatie aan weggebruikers te verstrekken. Maar wat houdt ‘geofencing’ nou eigenlijk in? En wat kun je ermee? Jop legt het u graag uit aan de hand van een aantal mooie voorbeelden die spelen binnen projecten waar hij is ingerold

Lees verder
Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)

Project

08 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Reserverings- en Beprijzingssysteem voor Touringcars (RBTC)

Voor de gemeente Amsterdam hebben wij een variantenstudie uitgevoerd om het halteren en bufferen van touringcars (beter) te reguleren met behulp van reserveren en beprijzen.

Lees verder