Project

Slim routeadvies voor iedere automobilist.

11 jul 2022

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Projectrol

projectleider

Start project

jul 2022

Slim routeadvies voor iedere automobilist.
Ronnie Quaink

Ronnie Quaink

Teamleider Smart Mobility en ITS

Samen nieuwe, slimme mobiliteitssystemen ontwikkelen en beproeven

Ronnie is sociaal, prettig in de omgang en gaat graag met u in gesprek over wat ITS voor u kan betekenen. Pragmatisch, doelgericht en respectvol samenwerken staat bij Ronnie voorop.

Meer over Ronnie Quaink

Andere betrokken collega's:

Mark

Projecthistorie

Slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en navigatiepartijen werken daar aan binnen het project VM-IVRA. Dat doen ze door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en op te schalen.

Voor deze uitdagende ontwikkeling zijn Ronnie Quaink en Mark ten Brummelhuis vanuit Keypoint beiden werkzaam bij RWS. Ronnie Quaink is sinds 2020 als projectleider werkzaam op het VM-IVRA project terwijl Mark ten Brummelhuis sinds begin van dit jaar als adviserend coördinator onderdeel van het VM-IVRA projectteam uit maakt. 

De achtergrond

Wegbeheerders hebben, zoals je weet, afspraken gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat zij uiterlijk 2023 negentig procent van hun mobiliteitsdata gedigitaliseerd hebben. Eén van de data-items is regelscenario’s. Binnen het VM-IVRA  (Verkeersmanagement Informatie voor Route-advies) project wordt hard gewerkt aan het delen van regelscenario’s met serviceproviders zodat relevante informatie in de navigatiesystemen van de weggebruiker terecht komt. Door het project wordt dus een nieuw instrument aan de wegbeheerders gegeven om de automobilist te bereiken.

De VM-IVRA diensten

Bij de ontwikkeling is onderscheid gemaakt tussen het delen van beleidsdata en het delen van operationele data voor verkeersmanagement. Beleidsdata bevat informatie over de beleidsmatige keuzes die door het wegbeheerder zijn gemaakt over het gebruik van het wegennet (denk hierbij aan milieuzones en netwerkvisies). Operationele data bevat informatie over, door de verkeerscentrale, ingezette maatregelen. Samen met de serviceproviders is dit uitgewerkt in de volgende diensten:

Informeren over beleidskaders: Deze dienst betreft het delen van beleidsinformatie over het wegennet. Het gaat om harde (juridische) en zachte (beleid) kaders, die door overheden zijn vastgesteld voor het gebruik van het wegennet op het gebied van leefbaarheid, veiligheid en doorstroming. Denk hierbij respectievelijk aan milieuzones (harde kaders) en het ongewenst gebruik van wegen (zachte kaders). Deze informatie kan door de serviceproviders worden gebruikt om routes aan eindgebruikers te presenteren die in overeenstemming zijn met bovengenoemde kaders.

Informeren over actuele verstoringen: Binnen deze dienst wordt operationele data (afkomstig uit de inzet van regelscenario’s ) gedeeld met de service providers. Als tijdens het operationele proces in de verkeerscentrale maatregelen worden ingezet of aangepast (denk aan omleidingen specifieke in-car berichten) wordt dit direct gecommuniceerd.

Omleiden bij verstoringen: Deze dienst is geïnspireerd op de ontwikkelingen binnen Socrates 2.0 en gaat een stap verder dan alleen het delen van informatie. Bij deze dienst wordt aan de serviceproviders gericht verzocht (bijvoorbeeld op basis van contractuele afspraken) om weggebruikers een alternatieve route te laten volgen, of een wegvak te mijden, om daarmee een bepaald netwerkdeel te ontlasten.

Informeren over toekomstige verstoringen: Door deze dienst worden weggebruikers die een bepaald tracé vaker afleggen, geïnformeerd over een aanstaande geplande verstoring op datzelfde tracé. Het gaat hier bijvoorbeeld over aanstaande wegwerkzaamheden of evenementen waarbij een verstoring wordt verwacht. Deze dienst is een standaardisering van de dienstverlening die nu al vaker door serviceproviders, in opdracht van wegbeheerders, wordt ingezet.

Servicebericht: Serviceberichten zijn bedoeld voor verkeer dat zich (op een specifiek wegvak of geo gebied) in een bijzondere situatie bevindt en waaraan de wegbeheerder specifieke instructies wil geven. Denk hierbij aan serviceberichten in het geval van ingesloten verkeer bij incidenten.

Op dit moment worden de verschillende diensten samen met serviceproviders in de praktijk beproefd. Dit doen we samen met de koploperregio’s MRDH, MRA en Oost-Nederland.

Wil je meer weten noteer dan ook alvast 11 oktober in je agenda. VM-IVRA organiseert dan samen met SmartwayZ.nl, IDEA , DRS en NDW het event “Samen slim op weg!”

Voor meer informatie zie: https://dutchmobilityinnovations.com/spaces/1175/vm-ivra-drs/landing

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Project

14 sept
Patrick Door

Patrick

Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Bij de bouw van een villa ontstaat onzekerheid over de autolift in de nieuwe parkeerkelder. Keypoint helpt met een simulatie van de parkeerbewegingen.

Lees verder
Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

Project

08 sept
Liesbeth Door

Liesbeth

Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

We hebben de sluiting van de Weesperstraat in Amsterdam onder de loep genomen. Door gebruikt te maken van openbare data kunnen we kijken naar de effecten op het openbaar vervoer. Liesbeth en Justin nodigen u uit om te kijken wat er onder andere mogelijk is met openbare OV-data. Lees hier verder over hun bevindingen:

Lees verder
Het fietsen is weer begonnen

Project

05 sept
Justin Door

Justin

Het fietsen is weer begonnen

Vele Scholieren stappen vandaag weer op de fiets om naar school te komen. Dit is goed nieuws in een samenleving waarin we meer mensen op de fiets willen krijgen. Justin vraagt uw aandacht voor de obstakels die middelbare scholieren tegenkomen als ze regelmatig naar school fietsen. En waarom die zo belangrijk zijn om op te lossen.

Lees verder