Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen
Ramon Kienhuis
Ramon Kienhuis
Adviseur Mobiliteit

Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

28 feb 2025

Fietssnelwegen zijn mede aangelegd als alternatief voor de auto om congestie te verminderen. Fietsen biedt echter veel meer voordelen dan alleen het terugdringen van congestie. Wie fietst, verbetert zijn eigen gezondheid. Daarnaast zorgt een modal shift voor een vermindering van uitstoot, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de volksgezondheid. De vraag die Stijn bezighield was: hoe breng je deze effecten goed in kaart?

Stageopdracht van Stijn

Onder begeleiding van Ramon Kienhuis heeft Stijn onderzocht welke kentallen gebruikt kunnen worden om de uitstoot- en gezondheidseffecten van fietsen in kaart te brengen. Met deze kentallen als invoer is een Excel-tool ontwikkeld die deze effecten inzichtelijk maakt. Daarnaast is een standaard enquêteformat opgesteld om de ritkenmerken van gebruikers van fietssnelwegen te verzamelen. Deze ritkenmerken worden in de Excel-tool gekoppeld aan de kentallen, waardoor automatisch de uitstoot- en gezondheidseffecten van een fietssnelweg worden berekend. Om de Excel-tool en het enquêteformat te testen, is een casestudy uitgevoerd op de F35 tussen Enschede en Hengelo tijdens de spitsuren.

Ervaring stage

Stijn kijkt terug op een leerzame en inspirerende stage. Niet alleen heeft hij zich volledig kunnen verdiepen in fietssnelwegen en de effecten hiervan op uitstoot en gezondheid, maar hij heeft ook een waardevol kijkje achter de schermen gekregen bij een adviesbureau in de mobiliteitswereld.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

Project

04 jul
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

In opdracht van de gemeente Gouda onderzocht Keypoint de verkeersveiligheid rondom 35 schoolzones. Met de Schoolzone-balans brachten we per locatie samen met de scholen gestructureerd de knelpunten en verbeterkansen in beeld. Zo ondersteunen we Gouda bij een gerichte en samenhangende aanpak voor veiligere schoolomgevingen.

Lees verder
Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Project

03 jul
Ramon Kamphuis Door

Ramon Kamphuis

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

Lees verder
Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder