Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

13 jan 2021

De LVMB samenwerkingsagenda actie 5 ‘proeven met data uit voertuigen’ heeft als doelstelling om data uit voertuigen die nu beschikbaar komen via verschillende (Europese) overlegtrajecten te gaan benutten om het werk van wegbeheerders te ondersteunen. Het door Keypoint uitgevoerde onderzoek is de afrondende stap binnen deze actie uit de samenwerkingsagenda.

Onderzoeksvragen en aanpak

Het onderzoek geeft antwoord op vier onderzoeksvragen:

  • Hoe kunnen we het gebruik van data uit voertuigen goed laten landen in de verschillende organisaties?
  • Welke processen moeten aangepast worden of opnieuw worden ontworpen om de impact te vergroten?
  • Wat zijn de uiteindelijke kosten en baten voor wegbeheerders van data uit voertuigen in relatie tot het beoogd gebruik?
  • Hoe borgen we privacy en security?

Voor de beantwoording van deze vragen maken we gebruik van drie bronnen: 1) literatuur eerdere onderzoeken, 2) technische beschouwing van de datakwaliteit en -kwantiteit door d-fine GmbH en 3) interviews met diverse wegbeheerders uit de kopgroep (de Product Owner Group).

Resultaat

De resultaten vanuit het literatuuronderzoek, de technische analyse en de interviews met wegbeheerders verwerken we tot een evaluatie en een vooruitblik:

  • Evaluatie: waar staan we nu met data uit voertuigen? Dit resulteert onder andere in een overzicht van door wegbeheerders gewenste toepassingen met data uit voertuigen, afgezet tegen de termijn waarop de data uit voertuigen voor die toepassingen beschikbaar is/komt. Er zijn grote kansen op het gebied van verkeersveiligheid, winter- en assetmanagement. Denk aan actuele informatie over pechgevallen, incidenten en glad wegdek.
  • Vooruitblik: wat zijn zinvolle vervolgstappen voor de toepassing van data uit voertuigen? Het bevat een advies in drie delen: de technische, de functionele en de organisatorische doorontwikkeling. We leveren hiermee input voor een nieuwe LVMB samenwerkingsagenda.

Doe mee

Benieuwd naar wat de toepassing van data uit voertuigen u kan opleveren? Neem dan contact op met Ronnie Poorterman.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder