Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

13 jan 2021

De LVMB samenwerkingsagenda actie 5 ‘proeven met data uit voertuigen’ heeft als doelstelling om data uit voertuigen die nu beschikbaar komen via verschillende (Europese) overlegtrajecten te gaan benutten om het werk van wegbeheerders te ondersteunen. Het door Keypoint uitgevoerde onderzoek is de afrondende stap binnen deze actie uit de samenwerkingsagenda.

Onderzoeksvragen en aanpak

Het onderzoek geeft antwoord op vier onderzoeksvragen:

  • Hoe kunnen we het gebruik van data uit voertuigen goed laten landen in de verschillende organisaties?
  • Welke processen moeten aangepast worden of opnieuw worden ontworpen om de impact te vergroten?
  • Wat zijn de uiteindelijke kosten en baten voor wegbeheerders van data uit voertuigen in relatie tot het beoogd gebruik?
  • Hoe borgen we privacy en security?

Voor de beantwoording van deze vragen maken we gebruik van drie bronnen: 1) literatuur eerdere onderzoeken, 2) technische beschouwing van de datakwaliteit en -kwantiteit door d-fine GmbH en 3) interviews met diverse wegbeheerders uit de kopgroep (de Product Owner Group).

Resultaat

De resultaten vanuit het literatuuronderzoek, de technische analyse en de interviews met wegbeheerders verwerken we tot een evaluatie en een vooruitblik:

  • Evaluatie: waar staan we nu met data uit voertuigen? Dit resulteert onder andere in een overzicht van door wegbeheerders gewenste toepassingen met data uit voertuigen, afgezet tegen de termijn waarop de data uit voertuigen voor die toepassingen beschikbaar is/komt. Er zijn grote kansen op het gebied van verkeersveiligheid, winter- en assetmanagement. Denk aan actuele informatie over pechgevallen, incidenten en glad wegdek.
  • Vooruitblik: wat zijn zinvolle vervolgstappen voor de toepassing van data uit voertuigen? Het bevat een advies in drie delen: de technische, de functionele en de organisatorische doorontwikkeling. We leveren hiermee input voor een nieuwe LVMB samenwerkingsagenda.

Doe mee

Benieuwd naar wat de toepassing van data uit voertuigen u kan opleveren? Neem dan contact op met Ronnie Poorterman.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder