Project

Update wegwijzer Smart Mobility en Human Factors

15 dec 2020

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Projectrol

Advies

Start project

jul 2020

Update wegwijzer Smart Mobility en Human Factors
Rick

Rick

Gedragsingenieur

Het gaat om de gebruiker

Rick is gedragsingenieur bij Keypoint. Hij zorgt ervoor dat de menskant niet wordt vergeten en brengt mens en techniek samen.

Meer over Rick

Andere betrokken collega's:

Ronnie Quaink Bas

Binnen de afdeling Water, Verkeer en Leefomgeving van Rijkswaterstaat werken verschillende Human Factors experts aan vraagstukken rondom smart mobility. Een handig hulpmiddel is de Wegwijzer gebruikersperspectief Slimme mobiliteit. Een van de twee delen waaruit de wegwijzer bestaat is een toetsing van smart mobility-diensten op basis van Human Factors. De wegwijzer helpt gebruikers ervan de juiste informatie en werkwijzen te vinden voor toetsing van dergelijke diensten.

RWS WVL heeft Keypoint gevraagd dit deel inhoudelijk uit te diepen en uit te breiden. De wegwijzer dient verder niet enkel gebruikt te worden voor toetsing achteraf, maar moet gebruikers gedurende het gehele ontwerpproces ondersteunen. Zo zorgen we ervoor dat Human Factors vanaf het begin van een ontwerpproces wordt meegenomen, wat uiteindelijk leidt tot betere en beter geaccepteerde producten en diensten.

Keypoint heeft de wegwijzer vervlochten met de Design Thinking aanpak, die steeds vaker in overheidsprocessen wordt ingezet. Design Thinking is een werkwijze die ontwerpers dwingt zich in de eindgebruiker te verplaatsen en een goed begrip te vormen van de behoeftes van die eindgebruiker. De door Keypoint ontwikkelde wegwijzer helpt ambtenaren en ontwerpers op basis van doelgedrag oplossingen te ontwerpen en te toetsen, die uiteindelijk goed aansluiten bij de geformuleerde probleemstelling.

De wegwijzer is een intern document dat ingezet kan worden in een groot scala aan innovatieprojecten en behandelt acties, methodieken en achtergrondbronnen op een laagdrempelige manier. Zo kan iedereen de wegwijzer gebruiken, ook mensen die niet bekend zijn met ontwerpprocessen.

Staat u aan de vooravond van een smart mobility ontwikkeling, of bent u gewoon benieuwd welke nieuwe inzichten de wegwijzer u kan geven? Benader ons en we gaan er graag met u over in gesprek.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Project

14 jan
Heleen Door

Heleen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Sinds maart 2020 geldt overdag op alle snelwegen in Nederland een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. ’s Nachts geldt op veel plekken een hogere snelheid van 120 of 130 kilometer per uur. Voor navigatie-apps een uitdaging. Want hoe zorg je er voor dat de app op elk tijdstip de juiste snelheid weergeeft? Keypoint zocht uit bij welke apps dit goed gaat, en bij welke nog niet.

Lees verder
Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

In opdracht van NDW onderzoekt Keypoint de toepassingen vanuit data uit voertuigen door wegbeheerders. Het onderzoek geeft aan waar we in Nederland staan met data uit voertuigen. Het geeft daarnaast advies voor vervolgstappen op het gebied van techniek, functionaliteit en organisatie.

Lees verder
Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Project

12 jan
Erik Door

Erik

Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Keypoint adviseert de gemeente Nijkerk voor de nieuwe mobiliteitsvisie. Daarbij richten we ons op de fiets, verkeersveiligheid en het hoofdwegennet.

Lees verder