Veilig op weg met Safety Priority Services

Veilig op weg met Safety Priority Services

18 jul 2022

Informeren en waarschuwen

Door gegevensuitwisseling tussen overheden en bedrijven, maar ook tussen bedrijven onderling, kunnen verkeersonveilige situaties eerder worden gedetecteerd en meegenomen in waarschuwingen. Denk bijvoorbeeld aan naderende nood- en hulpdiensten, spookrijders, tijdelijk glad wegdek, obstakels of puin op de weg, ongevallen en uitzonderlijke weersomstandigheden. Ook krijgen weggebruikers waarschuwingen over een filestaart verderop hun route, afgesloten rijstroken en de voor hen geldende maximumsnelheid. Bovendien ontstaat door deze samenwerking meer inzicht in de impact van deze verkeerswaarschuwingen en de kwaliteit en bruikbaarheid van de beschikbare (overheids)data. Dat biedt de mogelijkheid om deze waar nodig te verbeteren.

 

Safety Priority Services

Safety Priority Services maakt het mogelijk weggebruikers op alle wegen in Nederland te informeren en waarschuwen, waaronder ook op de vaak relatief onveilige provinciale en lokale wegen. De komende tijd gaan de bedrijven en het ministerie van IenW ook onderzoeken hoe wat er mogelijk is met slimme routering, waarbij bijvoorbeeld het vermijden van schoolzones of ongevalslocaties deel kan uitmaken van het routeadvies.

 

Publiek-private gesprekstafel

De afspraken voor het leveren van de Safety Priority Services zijn gemaakt tot en met 2024, met het voornemen langduriger samen te werken. Wens is Safety Priority Services te laten uitgroeien tot dé centrale publiek-private gesprekstafel voor strategisch overleg tussen landelijke, regionale en lokale overheden in Nederland en leveranciers van informatiediensten.

 

Operational projectmanager

Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS. Dit houdt onder andere in dat hij de dagelijkse gang van zaken in het projectteam coördineert en dat hij het eerste aanspreekpunt is in de communicatie met de gecontracteerde bedrijven.

 

Meer informatie: www.safetypriorityservices.nl

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder