Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

04 jul 2025

Elke dag brengen duizenden ouders hun kinderen naar school, te voet, per fiets of met de auto. Juist op deze momenten komt de verkeersveiligheid onder druk te staan, vooral in drukke woonwijken en bij scholen aan 50 km/u-wegen. De evaluatie van schoolzones die Keypoint heeft uitgevoerd in Gouda bevestigd dit beeld. 35 schoolzones zijn door ons onderzocht. Wat bleek, ondanks snelheidsverlagingen en bestaande schoolzone-inrichtingen blijven knelpunten bestaan in looproutes, fietsroutes en herkenbaarheid van schoolzones. Problemen zoals foutparkeren en te hard rijden vergroten de risico’s voor kinderen, en zorgen voor onveilige situaties tijdens de haal- en brengmomenten.

Participatie

Bij Keypoint geloven we dat het verbeteren van verkeersveiligheid rondom scholen niet stopt bij het aanbrengen van alleen Schoolzonemarkeringen en het plaatsen van een bord. Onze aanpak combineert:

  • data-analyse
  • locatie bezoeken
  • actieve participatie van scholen en ouders

Zo brengen we niet alleen objectief de verkeerssituaties in beeld, maar verzamelen we ook ervaringen die anders onder de radar zouden blijven.

De Schoolzonebalans

Onze Schoolzonebalans is hierbij het fundament. We beoordelen per school de thema’s looproutes, fietsroutes, herkenbaarheid en bewustwording. Voor ieder thema kijken we hoe goed de school of schoolzone scoort. Zijn er veilige fietsroutes, kunnen kinderen veilig oversteken, kruist de fietsroute niet de Kiss & Ride voor auto’s? Dit levert uiteindelijk een score en een prioritering op. We delen scholen in één van de volgende categorieën in: urgente scholen, scholen op basisniveau, en voorbeeldscholen. Deze indeling vormt de basis voor de uitvoeringsvolgorde van maatregelen.

Maatregelen op maat

De uitkomsten van de schoolzonebalans leiden tot gerichte maatregelen en acties. Quick wins, zoals duidelijke markeringen en gedragscampagnes voor ouders, kunnen snel én met beperkte middelen een positief effect hebben. Middellange en lange termijnmaatregelen, zoals het realiseren van vrijliggende fietspaden of de herinrichting van kruispunten, zorgen voor structurele veiligheid. Deze integrale benadering maakt het mogelijk om schoolzones duurzaam veiliger te maken.

Samenwerking als uitgangspunt

Schoolzones zijn meer dan een fysieke ingreep. Het vraagt om een balans tussen infrastructuur, gedrag en bewustwording. Dat kan alleen door de gemeente, scholen en ouders samen te brengen en besluiten te baseren op feitelijke data en praktijkervaring. Zo bouwen we aan een veilige omgeving waarin kinderen zelfstandig en veilig naar school kunnen gaan.

Meer weten over het project dat we in de Gemeente Gouda hebben uitgevoerd of meer weten over onze Schoolzone Balans? Neem contact op met Ramon

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Project

03 jul
Ramon Kamphuis Door

Ramon Kamphuis

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

Lees verder
Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder
Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Project

23 jun
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Met het groeiende aantal fietsen dat afwijkt van normale maatvoering (bijvoorbeeld de bakfiets), zijn bestaande parkeerplaatsen al snel niet meer geschikt. Derk Lambooij heeft onderzoek gedaan hoe gemeenten hun fietsparkeervoorzieningen kunnen aanpassen aan de diversiteit aan fietstypes.

Lees verder