Waar plaats ik mijn fiets? Open data voor vellige stallingen

Waar plaats ik mijn fiets? Open data voor vellige stallingen

12 jun 2023

Fietsendiefstal


Steeds meer gemeentes en organisaties zetten in op de fiets. Ze willen groener en schoner vervoeren en maken daarom de transitie naar sociale en fysieke omgevingen waar het steeds aantrekkelijker wordt om de fiets te pakken.
Fietsendiefstal staat hier echter in de weg. Volgens het CBS was de Nederlandse bevolking 400 miljoen euro kwijt aan gestolen (elektrische) fietsen in 2021. Als je het risico loopt om je fiets kwijt te raken als je deze meeneemt naar je werk of de binnenstad, dan zal je deze vaker laten staan. Dit leidt ons tot een zeer belangrijke vraag voor de moderne fietsgebruiker: Waar plaats ik mijn fiets?


Data over fietsenstallingen


Gelukkig zijn er steeds meer opties beschikbaar voor het veilig stallen van je fiets. Erg nieuw zijn bijvoorbeeld fietskluizen die je vaak kunt zien bij het station, maar er zijn ook gewoon meer bewaakte fietsenstallen bijgekomen.
Dit is erg fijn als je weet waar je deze opties kunt vinden, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Als je digitaal wilt zoeken naar een veilige plek om je fiets neer te zetten, dan kan het maar net zijn dat je gebrekkige of verouderde informatie tegenkomt. Bijvoorbeeld een fietsenstalling die niet op de website van de gemeente staat of gebrekkige informatie over hoeveel het kost om je fiets in een kluis te stallen.


Data Top 15


Als deel van het landelijk project ‘Digitalisering Mobiliteitsdata’ zijn wegbeheerders druk bezig met het op orde brengen van hun data-items. Een van de onderwerpen die hierbij aangepakt wordt als deel van de ‘Data top 15’, is fietsdata.
Data over fietsparkeren valt hier onder, en daarom is het belangrijk dat de data over fietsenstallingen betrouwbaar, actueel en gestandaardiseerd is. Zo kunnen gemeenten hun bewoners en bezoekers naar de beschikbare fietsenstallingen leiden om daarmee fietsparkeeroverlast en fietsendiefstal tegengaan. Maar het is vooral belangrijk voor de fietser die goed wil weten waar die zijn fiets kwijt kan.


Standaardiseringen

 
Keypoint is de samenwerking aangegaan om met CROW, de NS en gemeentes een data-standaard te ontwikkelen voor de informatie over fietsenstallingen.
Hierin wordt duidelijk wat voor informatie verzamelt moet worden door gemeentes om een goed beeld te krijgen van stallingsmogelijkheden binnen de gemeenschap. Denk hierbij aan locatie, naam, openingstijden en wat voor type stalling het is.  
Keypoint heeft een aantal gemeenten op weg geholpen met het invoeren en actualiseren van de data over gemeentelijke fietsenstallingen.  
Deze informatie kan in een centraal systeem worden gebruikt om betrouwbare data te leveren aan routeplanners, gemeente websites of MaaS apps. Ook kan in dit systeem meer mogelijkheid ontstaan voor feedback van de eindgebruiker. Die makkelijker melding kan maken over informatie die ontbreekt of incorrect is. Zo kan de digitale informatie over veilige fietstallen, relevant en behulpzaam blijven.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder