Waar plaats ik mijn fiets? Open data voor vellige stallingen

Waar plaats ik mijn fiets? Open data voor vellige stallingen

12 jun 2023

Fietsendiefstal


Steeds meer gemeentes en organisaties zetten in op de fiets. Ze willen groener en schoner vervoeren en maken daarom de transitie naar sociale en fysieke omgevingen waar het steeds aantrekkelijker wordt om de fiets te pakken.
Fietsendiefstal staat hier echter in de weg. Volgens het CBS was de Nederlandse bevolking 400 miljoen euro kwijt aan gestolen (elektrische) fietsen in 2021. Als je het risico loopt om je fiets kwijt te raken als je deze meeneemt naar je werk of de binnenstad, dan zal je deze vaker laten staan. Dit leidt ons tot een zeer belangrijke vraag voor de moderne fietsgebruiker: Waar plaats ik mijn fiets?


Data over fietsenstallingen


Gelukkig zijn er steeds meer opties beschikbaar voor het veilig stallen van je fiets. Erg nieuw zijn bijvoorbeeld fietskluizen die je vaak kunt zien bij het station, maar er zijn ook gewoon meer bewaakte fietsenstallen bijgekomen.
Dit is erg fijn als je weet waar je deze opties kunt vinden, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Als je digitaal wilt zoeken naar een veilige plek om je fiets neer te zetten, dan kan het maar net zijn dat je gebrekkige of verouderde informatie tegenkomt. Bijvoorbeeld een fietsenstalling die niet op de website van de gemeente staat of gebrekkige informatie over hoeveel het kost om je fiets in een kluis te stallen.


Data Top 15


Als deel van het landelijk project ‘Digitalisering Mobiliteitsdata’ zijn wegbeheerders druk bezig met het op orde brengen van hun data-items. Een van de onderwerpen die hierbij aangepakt wordt als deel van de ‘Data top 15’, is fietsdata.
Data over fietsparkeren valt hier onder, en daarom is het belangrijk dat de data over fietsenstallingen betrouwbaar, actueel en gestandaardiseerd is. Zo kunnen gemeenten hun bewoners en bezoekers naar de beschikbare fietsenstallingen leiden om daarmee fietsparkeeroverlast en fietsendiefstal tegengaan. Maar het is vooral belangrijk voor de fietser die goed wil weten waar die zijn fiets kwijt kan.


Standaardiseringen

 
Keypoint is de samenwerking aangegaan om met CROW, de NS en gemeentes een data-standaard te ontwikkelen voor de informatie over fietsenstallingen.
Hierin wordt duidelijk wat voor informatie verzamelt moet worden door gemeentes om een goed beeld te krijgen van stallingsmogelijkheden binnen de gemeenschap. Denk hierbij aan locatie, naam, openingstijden en wat voor type stalling het is.  
Keypoint heeft een aantal gemeenten op weg geholpen met het invoeren en actualiseren van de data over gemeentelijke fietsenstallingen.  
Deze informatie kan in een centraal systeem worden gebruikt om betrouwbare data te leveren aan routeplanners, gemeente websites of MaaS apps. Ook kan in dit systeem meer mogelijkheid ontstaan voor feedback van de eindgebruiker. Die makkelijker melding kan maken over informatie die ontbreekt of incorrect is. Zo kan de digitale informatie over veilige fietstallen, relevant en behulpzaam blijven.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreƫerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Nieuws

13 feb
Rogier Busscher Door

Rogier Busscher

Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Afgelopen week hebben we Herbert van den Hardenberg mogen verwelkomen bij Keypoint. Hij gaat bij onze locatie in Utrecht stagelopen onder begeleiding van Rogier Busscher.

Lees verder
Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo bij het opstellen van Actieplan Fiets

Project

29 jan
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo bij het opstellen van Actieplan Fiets

Keypoint gaat de gemeente Hengelo ondersteunen bij het realiseren van het Actieplan Fiets 2024. De ambitie is om in 2040 meer dan de helft van alle verplaatsingen binnen Hengelo door de fiets te laten faciliteren.

Lees verder