Zero-emissie busvervoer in Twente

Zero-emissie busvervoer in Twente

26 feb 2024

De provincie Overijssel is concessieverlener voor de multimodale OV-concessie Twente - ZHO, die begon op 10 december 2023 en een looptijd heeft van 4 jaar.

De provincie Overijssel wil definitief de omslag maken naar zero-emissie busvervoer met deze concessie. In de praktijk betekent dat elektrisch rijden. Dit mag uiteraard niet ten kosten gaan van de kwaliteit van het openbaar vervoer of van het gemak voor de reizigers. En aanbiedende vervoerders moeten een gelijk inzicht hebben in de exploitatiemogelijkheden met elektrische bussen.

Om dat te bereiken heeft Keypoint de provincie Overijssel ondersteund met een onderzoek naar de realisatie van laadinfrastructuur in de regio. Hierbij worden potentiële laadlocaties in kaart gebracht zodat de provincie realistische eisen kan stellen voor de aanbesteding en vervoerders weten wat de mogelijkheden voor elektrische bussen zijn in de regio.

Uit een selectie van 41 onderzochte locaties zijn er uiteindelijk 8 locaties aangewezen waar opportunity charging mogelijk is. Daarnaast zijn ook locaties in de regio geïdentificeerd die dienst kunnen doen als geschikte depotlocaties.

Het realiseren van energie- en laadinfrastructuur voor elektrische bussen in Twente is, net als in andere busconcessies, complex en vergt goed projectmanagement gedurende de implementatiefase. Op veel locaties is de ruimtelijke inpassing maatwerk; de complexiteit hiervan wordt groter wanneer de installaties niet op bestaande depot locaties passen of dat er sprake is van complexe grondposities in combinatie met onvoldoende net-infrastructuur.

Met dit onderzoek leverde Keypoint een bijdrage aan de realisatie van een duurzamer openbaar vervoer.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreƫerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Monitoring concessie busvervoer Almere

Projectupdate

12 mrt
Heleen Edens Door

Heleen Edens

Monitoring concessie busvervoer Almere

Vertrekken de bussen op tijd? Hoeveel reizigers reizen met buslijn M8? Voelt de reiziger zich veilig in het ov? Dat is wat Keypoint monitort voor de gemeente Almere.

Lees verder
Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder