Nieuws

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

14 dec 2022

Opdrachtgever

Keypoint Consultancy

Projectrol

Blog

Start project

dec 2022

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit
Ward

Ward

Adviseur Mobiliteit

Streven naar optimale mobiliteit en ruimtegebruik

Ward is geïnteresseerd in de manier waarop wij als samenleving mobiliteit opnemen in de ruimte om ons heen.

Meer over Ward

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Je kent het wel: je wilt je auto parkeren en ontdekt dat er betaald parkeren geldt. Gelukkig blijkt het twee straten verder toch wel gratis te kunnen. Een makkelijke keuze met die hoge parkeertarieven! Herkenbaar? Dit is een typisch geval van escapisme waarbij parkeerregulatie wordt omzeild door te parkeren in een aangrenzend gebied. Een bekend fenomeen in veel Nederlandse steden, maar helaas staat dit het succes van deelmobiliteit in de weg. In deze blog vertel ik er meer over.

 

In het geval van escapisme wijken parkeerders dus uit naar omliggende gebieden waar een ander parkeerbeleid geldt. Het kan bijvoorbeeld gaan om betaald parkeren of het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen vanwege een lage parkeernorm. Wanneer in de nabije omgeving een mogelijkheid is om deze barrières te omzeilen, en om dus bijvoorbeeld wel gratis te kunnen parkeren, dan zullen parkeerders zich verplaatsen naar dit gebied. Het probleem aan deze situatie is dat er een aanzienlijke verschuiving van de parkeerlast van de streng gehandhaafde plek naar de omgeving ontstaat. Zo kan het zijn dat er in het gereguleerde gebied nauwelijks wordt geparkeerd, terwijl het omliggende gebied overbelast wordt.

 

Escapisme is dus al een probleem op zichzelf waarbij parkeerregulatie zorgt voor een niet evenredig verdeelde parkeerlast waardoor problemen ontstaan omtrent parkeren en ruimtegebruik. Het fenomeen escapisme heeft echter ook een directe invloed op het gebruik van deelmobiliteit. Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld:

 

Je woont in een straat waar weinig parkeerplaatsen zijn en de parkeertarieven hoog liggen. Elke dag je auto er parkeren lijkt geen goede optie en je gaat nadenken over alternatieven. Misschien kan je wel met die deelfiets op de hoek van de straat naar het station fietsen om zo met de trein naar werk te gaan. Of die deelauto is misschien ook wel wat. Je betaalt geen parkeerkosten en vanwege de gereserveerde parkeerplaats hoef je niet te zoeken naar een parkeerplek. Zo heb je jouw eigen auto ook niet meer nodig wat je aardig wat kosten bespaart. 

 

Wat blijkt nu: twee straten verder van je huis is er een parkeerterrein waar je toch wel gratis kan parkeren. Je besluit toch maar daar je auto elke dag te parkeren, ook al is het even lopen. Dat je auto voor de deur bij andere mensen staat is jou geen zorg. En met deze oplossing hoef je gelukkig niks te veranderen. Wel zo makkelijk.

 

In het voorbeeld zie je dat het gebruik van deelmobiliteit, maar ook openbaar vervoer, in deze situatie worden belemmerd. Omdat het omzeilen van parkeerregulatie mogelijk is, blijft autobezit en gebruik aantrekkelijk. Echter zou op de woonlocatie van de persoon uit het voorbeeld autobezit minder aantrekkelijk horen te zijn afgaande op de gehanteerde parkeerregulatie. Daarnaast zien we dat gebruikers mede vanwege hun gewoontegedrag in hun oude patroon van mobiliteit blijven hangen. Ze worden niet gestimuleerd om alternatieve vormen van mobiliteit te overwegen en gebruiken. Je ziet in dit geval dus dat escapisme het gebruik van deelmobiliteit sterk in de weg kan staan.

 

Om dit patroon te doorbreken dienen er geen ontsnappingsmogelijkheden te zijn aan restricties in een gebied. We zien hierbij dat de schaal waarop parkeerbeleid is toegepast belangrijk is om escapisme in een gebied te voorkomen. Restrictief beleid hanteren in de ene wijk, maar in de naastgelegen wijk dit beleid niet doorzetten, kan leiden tot een verplaatsing van de parkeerlast. Doordat autobezit en gebruik op deze manier aantrekkelijk blijven, kan dit het succes van deelmobiliteit in de weg zitten. Aan gemeenten dus de belangrijke taak om in hun parkeerbeleid rekening te houden met escapisme.

 

Meer weten over waar je als gemeente rekening mee moet houden om deelmobiliteit te stimuleren? Lees dan mijn eerdere blog over deelmobiliteit stimuleren hier. Nieuwsgierig geworden naar de gevolgen van escapisme voor deelmobiliteit? Neem dan gerust contact op.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Project

08 jun
Justin Door

Justin

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Keypoint heeft voor Enschede en Hengelo een data-analyse uitgevoerd over deelmobiliteit. Dat alles met data uit het landelijke dashboard deelmobiliteit.

Lees verder
Nieuwe databronnen in beeld

Project

20 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Nieuwe databronnen in beeld

Er komen steeds meer nieuwe databronnen beschikbaar. Denk aan voertuigdata, floating car data en cellulaire data. Hoe kunnen die de werkprocessen van wegbeheerders ondersteunen? Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we de recente ontwikkelingen van dit soort ‘nieuwe databronnen’ tegen het licht gehouden.

Lees verder
Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Project

30 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Bij verkeersmanagement wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale (in-car) instrumenten. Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we een handreiking opgesteld, die antwoord geeft op de vraag: Hoe kunnen wegbeheerders digitaal verkeersmanagement inzetten voor drie onderwerpen: Filestaart waarschuwing, Vooraankondigingen bij wegwerkzaamheden en evenementen, en Routekeuze en sluipverkeer.

Lees verder