Nieuws

Meten = weten: hoe we de effecten van programma’s en maatregelen in beeld brengen

25 mei 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

mei 2020

Meten = weten: hoe we de effecten van programma’s en maatregelen in beeld brengen
Erik

Erik

Adviseur Mobiliteit

Analytisch en gedreven door duurzame mobiliteitsveranderingen

Hoe kunnen we de transitie naar duurzame mobiliteit concreet vormgeven? En hoe kunnen we de voortgang en het effect van beleid en maatregelen het beste meten? Concrete vragen waarvoor u bij Erik aan het juiste adres bent.

Meer over Erik

Andere betrokken collega's:

Joanne

Opdrachtgevers vragen ons vaak om in beeld te brengen hoe succesvol de maatregelen zijn die zij uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om gedragsbeïnvloedingsprojecten, maar ook projecten die op een andere manier bijdragen aan slimme en schone mobiliteit. Aan de hand van een aantal voorbeelden nemen we u mee in het nut van deze metingen en onze aanpak.

Waarom meten?
Meten is geen doel op zich. Het belangrijkste doel van het meten van effect is vaak om in beeld te brengen wat wel en wat juist niet effectief is geweest. Op basis daarvan kunnen de toekomstige maatregelen dan meer gericht worden ingezet.

Een andere reden om effecten te meten is om te monitoren of een programma op koers ligt om het beoogde eindresultaat te halen.

Tot slot zijn er projecten waar het inzichtelijk maken van de effecten een subsidievoorwaarde is. Daarbij geldt dan uiteraard ook één van de voorgaande doelen.

Voorbeelden uit de praktijk
Twente Mobiel
Twente Mobiel voert mobiliteitsmanagementmaatregelen uit met en voor bedrijven in Twente. Twente Mobiel registreert zelf wat deze maatregelen opleveren (output) en vroeg ons om op basis daarvan de resultaten in spitsmijdingen en bespaarde CO2 uitstoot (outcome) te berekenen. Deze resultaten verwerkten we in een factsheet per maatregel, zodat de Stuurgroep een helder overzicht had van het succes van de maatregelen. De conclusies uit de factsheets zijn ook gebruikt om de maatregelen in de periode daarna bij te stellen en nieuwe maatregelen te ontwikkelen.

Voor meer informatie over dit project klik hier.

Cleantech Index
De Cleantech Regio zet middels het programma Slimme en Schone Mobiliteit in op het verbeteren van bereikbaarheid, verduurzamen van mobiliteit en een toename van slimme mobiliteit. Keypoint monitort de voortgang en de effecten van de maatregelen van het programma in een zogenaamde Prestatiemonitor. Daarnaast brengen we de algemene ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit in de regio in beeld in een Effectmonitor. Op basis van deze gegevens stelt Saxion een jaarlijkse Cleantech Index op, waarin alle ontwikkeling van de regio (ook buiten het mobiliteitsdomein) te vinden zijn.

In totaal brengen we voor deze opdracht 30 indicatoren in beeld. Dat gaat van algemene zaken, zoals het energieverbruik van mobiliteit en het aantal elektrische auto’s, tot specifieke projectresultaten, zoals bespaarde CO2 uitstoot en spitsmijdingen.

Voor meer informatie over dit project klik hier.

Nieuwe Energie Overijssel
Het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) streeft naar een energieneutraal Overijssel in 2050. In het uitvoeringsprogramma 2017-2023 zijn de eerste stappen richting die einddoelstelling beschreven en is een (tussen-)doelstelling voor 2023 benoemd.

Voor het Mobiliteitscluster brachten we in beeld wat de tussenstand halverwege het uitvoeringsprogramma is en welke effecten er al, met redelijke zekerheid, ingeboekt kunnen worden voor 2023. Hiervoor brachten we zowel in beeld hoeveel Peta Joule er is bespaard in welk deel van de mobiliteit zero-emissie is.

Voor meer informatie over dit project klik hier.

Kortom
Meten dient verschillende doelen en is op verschillende manieren aan te pakken.

Heeft u een vraag over de monitoring of evaluatie van uw project? Of wilt u graag dat wij vooraf meedenken bij het opstellen van een monitoringsprogramma? Neem dan contact op met Erik Klok.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Bussy – ons concept voor een corona-proof OV

Nieuws

29 jun
Cees Door

Cees

Bussy – ons concept voor een corona-proof OV

Samen met Vitence hebben we een concept bedacht om het OV in de coronatijden optimaal in te zetten, zonder dat daarvoor gereserveerd hoeft te worden. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Lees hier verder.

Lees verder
Lost Habits en gedragsverandering

Nieuws

29 jun
Rick Door

Rick

Lost Habits en gedragsverandering

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits.

Lees verder
MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

Nieuws

26 jun
Gertjan Door

Gertjan

MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

Onlangs is bekend gemaakt dat Qarin Tranzer de app Goan! gaat ontwikkelen voor de landelijke Mobility as a Service (MaaS) pilot in Twente. Keypoint ondersteunt de Twentse gemeenten op twee manieren om deze pilot te realiseren, als functioneel projectleider voor het Dataknooppunt voor doelgroepenvervoer en als informatiemanager in het MaaS projectteam. Gertjan Stoel en Erik Klok nemen u mee in de werkzaamheden die zij de afgelopen periode hebben uitgevoerd en wat nog op de rol staat.

Lees verder

Andere projecten

Projecten in de buurt

De bijdrage van Twente Mobiel aan een duurzaam bereikbaar Twente

Project

04 feb
Erik Door

Erik

De bijdrage van Twente Mobiel aan een duurzaam bereikbaar Twente

Voor Twente Mobiel brachten we de effectiviteit van zes van haar maatregelen in beeld. De maatregelen dragen bij aan minder auto’s in de spits en een verminderde CO2 uitstoot.

Lees verder
Onderweg naar slim, snel en schoon vervoer in de Cleantech Regio: Keypoint monitort de (jaarlijkse)

Project

04 nov
Joanne Door

Joanne

Onderweg naar slim, snel en schoon vervoer in de Cleantech Regio: Keypoint monitort de (jaarlijkse)

Keypoint monitort de voortgang en effecten van het programma Slimme en Schone Mobiliteit van de Cleantech Regio. Het programma zet in op het verbeteren van bereikbaarheid, verduurzamen van mobiliteit en een toename van slimme mobiliteit.

Lees verder