Oor ten luister: Ontwikkelingen in mobiliteitsland
Cees Bakker
Cees Bakker
Teamleider Mobiliteit

Oor ten luister: Ontwikkelingen in mobiliteitsland

19 dec 2019

Het einde van het jaar staat traditioneel in het teken van congressen en symposia, maar bestaat ook uit gesprekken met collega’s, opdrachtgevers en concurrenten over de plannen en trends voor het nieuwe jaar. Daarbij is het altijd een uitdaging om de trends in de wereld van mobiliteit – ondertussen een heel brede wereld – te duiden en te overzien wat ze voor ons werkveld betekenen. Een bloemlezing. 

Van getallen naar beleving: Is snelheid altijd leidend?

We zijn veel te sterk geneigd de snelheid van verplaatsingen als de belangrijkste maatstaf te benoemen. Deze vast in ons hoofd geplaatste gedachte is er praktisch niet uit te slaan. In de verkeersmodellen is snelheid leidend, de wereld van het OV is op snelheid gericht en ook nieuwe modaliteiten als de speedpedelec en elektrische steps voldoen vooral aan onze kennelijke behoefte ergens snel en efficiënt te komen. Wellicht is het tijd om dit eens ter discussie te stellen. Het belang van beleving en vitaliteit wordt namelijk ook steeds groter. Dit hangt weer samen met een meer concrete gedachte die post lijkt te vatten bij de beleidsmakers: de groeiende potentie van lopen.

Aandacht voor de voetganger: De stappenteller werkt!

Lopen en wandelen zijn altijd zeer belangrijk geweest, maar blijken vaak beleidsmatig een ondergeschoven kind. De voordelen van lopen zijn vooral duidelijk in de overvolle steden van Nederland waar de fiets ook steeds minder de ruimte krijgt, zowel op fietspaden als in stallingen. Interessant is dat in een stad als Londen de laatste jaren veel meer gelopen wordt. Waardoor? Onderzoekers stellen dat dit voor een groot deel te danken is aan: jawel, de stappenteller. Die er kennelijk voor zorgt dat de appgebruiker gemotiveerd wordt om de 6000 stappen te halen, om gezond en vitaal te blijven. Kennelijk is dus snelheid niet altijd het belangrijkst bij verplaatsingen. App-technologie is dus kennelijk in staat onze modal split te beïnvloeden. Er is hoop voor MaaS!

Klik hier om verder te lezen.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder
Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?

Project

20 nov
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?

De gemeente Enschede heeft in 2022 deelmobiliteithubs geplaatst op het Kennispark. Het Kennispark bestaat uit de campus van de Universiteit Twente en het bedrijventerrein. Keypoint heeft onderzocht of de instructies op de borden duidelijk zijn voor gebruikers en of de hubs opvallen in de omgeving.

Lees verder
Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Project

08 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Keypoint heeft een data-analyse uitgevoerd met betrekking tot deelmobiliteit voor de steden Enschede en Hengelo. Deze analyse is gebaseerd op gegevens afkomstig van het landelijke dashboard voor deelmobiliteit.

Lees verder