Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

03 jul 2025

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

“Samen met Keypoint hebben we een stevige basis gelegd om onze fiets- en wandelroutes in kaart te brengen. Daarnaast heeft het onderzoek geleid tot een compleet overzicht van de knelpunten. Dit biedt ons houvast om deze te prioriteren en om richting te geven aan beleidsmatige keuzes. We kijken terug op een fijne samenwerking!” Linda Ligtenberg, Beleidsmedewerker verkeer en mobiliteit

Inzicht door data

Om een goed beeld te krijgen van het huidige gebruik van fiets- en wandelroutes in de gemeente Steenbergen, verzamelden we cijfers uit uiteenlopende databronnen.

  • We analyseerden verkeers- en fietstellingen van gemeente en provincie
  • We gebruikten gegevens over school-thuis- en sport-thuisroutes
  • We keken met behulp van Strava-data naar recreatief gebruik

Uit de analyse bleek dat er meest gefietst wordt op de Halsterseweg tussen Steenbergen en Bergen op Zoom. Ook hebben we open data zoals het Nationaal Wegenbestand en OpenStreetMap ingezet om de wandel en fietsnetwerken in GIS omgeving weer te geven.

Deze combinatie van bronnen leverde niet alleen inzicht op in hoe en waar  mensen fietsen en wandelen, maar ook waar knelpunten liggen en waar kansen zijn om routes te verbeteren.

                          Fietsnetwerk Gemeente Steenbergen

Participatie met inwoners en dorpsraden

Fietsers en voetgangers, de dagelijkse gebruikers van de routes,  zijn de ware kenners. Daarom hebben we inwoners betrokken via een online enquête en een interactieve avondsessie gehouden met dorpsraden en belangenorganisaties. In de enquête konden deelnemers hun eigen routes intekenen en deze beoordelen . Verbeterpunten konden ze gelijk ook op de kaart erbij zetten.  In totaal leverde dit ruim 600 reacties op over verbeterpunten. Dat leverde de gemeente waardevolle inzichten op. Tijdens de avondsessie zijn deze bevindingen uitvoerig besproken en verder uitgediept. Samen met de resultaten uit de data-analyse was dit de basis voor de verbeterpuntenlijst.

Brede welvaart als kompas voor keuzes

De gemeente kan niet alles tegelijk aanpakken. Daarom hebben we de voorgestelde maatregelen geprioriteerd. Naast kosten en verwacht gebruik hebben we voor elke maatregel bepaald wat deze maatregel doet voor de brede welvaart. Voor het opstellen van de indicatoren van brede welvaart hebben we een methode ontwikkeld samen met beleidsadviseurs van diverse beleidsdomeinen, waaronder sport, recreatie en economie.  De set aan brede welvaartsindicatoren is ingezet om te bepalen welke maatregelen de meeste maatschappelijke waarde opleveren. Denk aan impact op gezondheid, veiligheid voor kinderen, bereikbaarheid van voorzieningen en de aantrekkelijkheid van de leefomgeving.

Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat keuzes aansluiten bij de bredere doelen van de gemeente, zoals het versterken van leefbaarheid en vitaliteit in alle kernen en het bevorderen van recreatie in de gemeente.

Samen werken aan duurzame mobiliteit

Met dit project heeft Steenbergen een goede basis in handen gekregen om gericht te investeren in een aantrekkelijk en veilig fiets- en wandelnetwerk. Keypoint Consultancy is trots op de samenwerking met de gemeente en de lokale gemeenschap.  We kijken terug op een geslaagd traject waarin data, participatie en brede welvaart samenkomen in een concreet en onderbouwd plan.

Wil je meer weten over onze aanpak, bijvoorbeeld over hoe we gebruik hebben gemaakt van brede welvaart, neem contact op met Liesbeth of Ramon.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder
Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Project

23 jun
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Met het groeiende aantal fietsen dat afwijkt van normale maatvoering (bijvoorbeeld de bakfiets), zijn bestaande parkeerplaatsen al snel niet meer geschikt. Derk Lambooij heeft onderzoek gedaan hoe gemeenten hun fietsparkeervoorzieningen kunnen aanpassen aan de diversiteit aan fietstypes.

Lees verder
Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Project

12 jun
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Het centrum van Almelo moet voor ondernemers en bezoekers een prettige plek zijn. Omdat de meeste bezoekers lopen of fietsen, is een voetgangerszone ingesteld. Camera’s helpen bij de handhaving hiervan. Keypoint begeleidde voor de gemeente Almelo de implementatie van het camerahandhavingssysteem.

Lees verder