Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!
Ward de Jong
Ward de Jong
Adviseur Mobiliteit

Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!

14 jun 2022

Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!

Steeds vaker zijn deelauto’s, deelscooters en andere vormen van deelmobiliteit te vinden in Nederlandse steden. Gemeenten in Nederland zien deelmobiliteit ook steeds vaker als oplossing voor de toenemende verdichting in de stad. Het succes van deelmobiliteit hangt echter af van vele factoren. Eén onderdeel daarvan bespreek ik in deze blog, namelijk de invloed van parkeerbeleid op deelmobiliteit.

Om maar alvast met de deur in huis te vallen: het blijkt dat het parkeerbeleid van steden in Nederland de rol van deelmobiliteit in de stad sterk beïnvloedt. We zien dat dit tijdens drie ‘fases’ in de realisatie van deelmobiliteit gebeurt.

1. Vestigingsklimaat

Voordat aanbieders van deelmobiliteit zich vestigen in een gemeente, is er al een bepaald vestigingsklimaat. Dit vestigingsklimaat wordt mede door parkeerbeleid gevormd. Parkeerbeleid heeft namelijk invloed op allerlei factoren in de stad zoals het ruimtegebruik, verdichting, mobiliteit en het reisgedrag van inwoners. Deze factoren worden beïnvloed door zogenoemde beleidsinterventies, zoals het hanteren van parkeernormen en parkeertarieven. Wanneer het hebben van een auto minder aantrekkelijk is vanwege bijvoorbeeld te weinig parkeerplekken en hoge parkeerkosten, dan zullen mensen eerder naar alternatieven kijken. Deelmobiliteit is een van de alternatieven welke aantrekkelijker wordt wanneer autobezit dat niet is. Wat je dus ziet is dat het parkeerbeleid effect heeft op het reisgedrag van mensen, waardoor direct het gebruik van deelmobiliteit wordt beïnvloed. Het parkeerbeleid vormt op deze manier sterk het vestigingsklimaat voor deelmobiliteit in een stad.

2. Toetreding van deelmobiliteit

Vervolgens heeft het parkeerbeleid een direct effect op de mogelijkheid van aanbieders van deelmobiliteit om wel of geen deelmobiliteit aan te kunnen bieden in de stad. Het hanteren van vergunningen voor deelmobiliteit zorgt ervoor dat gemeenten voor een groot deel de regie hebben over deelmobiliteit in eigen stad. Gemeenten kunnen dankzij vergunningen aanbieders van deelmobiliteit deels weren uit de stad of juist een prominente plek geven. Tegelijkertijd kunnen ze bijvoorbeeld actief een uitvraag doen naar deelfietsen of deelscooters en daarmee dit aanbod stimuleren en reguleren.. Het blijkt dus dat gemeenten veel invloed hebben op de toetreding van deelmobiliteit in de stad. Door dit samen met buurgemeenten op te pakken, ontstaat een evenwichtig regionaal netwerk.

3. Plaatsing van deelmobiliteit

Tot slot heeft het parkeerbeleid invloed op het plaatsen van deelmobiliteit in de openbare ruimte. Het aanwijzen van vaste plekken voor deelvoertuigen op herkenbare (mini)hubs door gemeenten is van grote invloed op de aanwezigheid en het gebruik van deelmobiliteit in de stad. In mijn vorige blog over nudging vertelde ik dat de zichtbaarheid van deelmobiliteit een belangrijke invloed kan hebben op het reisgedrag van mensen. De zichtbaarheid van een deelauto op straat hangt nauw samen met het gebruik van deze auto. We zien daarom dat ook hier het parkeerbeleid van gemeenten van invloed is op deelmobiliteit in de stad.

Genoeg redenen dus om met het opstellen van parkeerbeleid rekening te houden met deelmobiliteit. Meer weten over de invloed van parkeerbeleid op deelmobiliteit? Neem dan gerust contact op.

Dit was de derde blog als onderdeel van de serie over deelmobiliteit. Benieuwd naar de andere blogs? Je vindt ze op deze pagina.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Even voorstellen: Tim Vermast

Nieuws

20 feb
Ward de Jong Door

Ward de Jong

Even voorstellen: Tim Vermast

Deze week mogen we Tim Vermast verwelkomen bij Keypoint. Hij loopt stage op ons kantoor in Utrecht onder begeleiding van Ward de Jong.

Lees verder
Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Project

14 sept
Rogier Busscher Door

Rogier Busscher

Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Bij de bouw van een villa ontstaat onzekerheid over de autolift in de nieuwe parkeerkelder. Keypoint helpt met een simulatie van de parkeerbewegingen.

Lees verder
Verkeerskundig adviseur / beleidsadviseur verkeer

Project

13 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Verkeerskundig adviseur / beleidsadviseur verkeer

Sinds half april zijn Patrick van Soest en Ward de Jong gedetacheerd als verkeersadviseurs bij gemeente Woerden. Vanuit gemeente Woerden kwam de vraag om verkeerskundige ondersteuning. Net als veel andere gemeenten heeft de gemeente Woerden moeite om goede mensen aan te trekken. De Productgroep Verkeer is lange tijd onderbemand geweest. Keypoint helpt de gemeente door twee van haar adviseurs te detacheren bij de productgroep.

Lees verder