Nieuws

Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!

14 jun 2022

Opdrachtgever

Keypoint Consultancy

Projectrol

Blog

Start project

jun 2022

Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!
Ward

Ward

Adviseur Mobiliteit

Streven naar optimale mobiliteit en ruimtegebruik

Ward is geïnteresseerd in de manier waarop wij als samenleving mobiliteit opnemen in de ruimte om ons heen.

Meer over Ward

Andere betrokken collega's:

Deelmobiliteit stimuleren vanwege verdichting? Denk aan je parkeerbeleid!

Steeds vaker zijn deelauto’s, deelscooters en andere vormen van deelmobiliteit te vinden in Nederlandse steden. Gemeenten in Nederland zien deelmobiliteit ook steeds vaker als oplossing voor de toenemende verdichting in de stad. Het succes van deelmobiliteit hangt echter af van vele factoren. Eén onderdeel daarvan bespreek ik in deze blog, namelijk de invloed van parkeerbeleid op deelmobiliteit.

Om maar alvast met de deur in huis te vallen: het blijkt dat het parkeerbeleid van steden in Nederland de rol van deelmobiliteit in de stad sterk beïnvloedt. We zien dat dit tijdens drie ‘fases’ in de realisatie van deelmobiliteit gebeurt.

1. Vestigingsklimaat

Voordat aanbieders van deelmobiliteit zich vestigen in een gemeente, is er al een bepaald vestigingsklimaat. Dit vestigingsklimaat wordt mede door parkeerbeleid gevormd. Parkeerbeleid heeft namelijk invloed op allerlei factoren in de stad zoals het ruimtegebruik, verdichting, mobiliteit en het reisgedrag van inwoners. Deze factoren worden beïnvloed door zogenoemde beleidsinterventies, zoals het hanteren van parkeernormen en parkeertarieven. Wanneer het hebben van een auto minder aantrekkelijk is vanwege bijvoorbeeld te weinig parkeerplekken en hoge parkeerkosten, dan zullen mensen eerder naar alternatieven kijken. Deelmobiliteit is een van de alternatieven welke aantrekkelijker wordt wanneer autobezit dat niet is. Wat je dus ziet is dat het parkeerbeleid effect heeft op het reisgedrag van mensen, waardoor direct het gebruik van deelmobiliteit wordt beïnvloed. Het parkeerbeleid vormt op deze manier sterk het vestigingsklimaat voor deelmobiliteit in een stad.

2. Toetreding van deelmobiliteit

Vervolgens heeft het parkeerbeleid een direct effect op de mogelijkheid van aanbieders van deelmobiliteit om wel of geen deelmobiliteit aan te kunnen bieden in de stad. Het hanteren van vergunningen voor deelmobiliteit zorgt ervoor dat gemeenten voor een groot deel de regie hebben over deelmobiliteit in eigen stad. Gemeenten kunnen dankzij vergunningen aanbieders van deelmobiliteit deels weren uit de stad of juist een prominente plek geven. Tegelijkertijd kunnen ze bijvoorbeeld actief een uitvraag doen naar deelfietsen of deelscooters en daarmee dit aanbod stimuleren en reguleren.. Het blijkt dus dat gemeenten veel invloed hebben op de toetreding van deelmobiliteit in de stad. Door dit samen met buurgemeenten op te pakken, ontstaat een evenwichtig regionaal netwerk.

3. Plaatsing van deelmobiliteit

Tot slot heeft het parkeerbeleid invloed op het plaatsen van deelmobiliteit in de openbare ruimte. Het aanwijzen van vaste plekken voor deelvoertuigen op herkenbare (mini)hubs door gemeenten is van grote invloed op de aanwezigheid en het gebruik van deelmobiliteit in de stad. In mijn vorige blog over nudging vertelde ik dat de zichtbaarheid van deelmobiliteit een belangrijke invloed kan hebben op het reisgedrag van mensen. De zichtbaarheid van een deelauto op straat hangt nauw samen met het gebruik van deze auto. We zien daarom dat ook hier het parkeerbeleid van gemeenten van invloed is op deelmobiliteit in de stad.

Genoeg redenen dus om met het opstellen van parkeerbeleid rekening te houden met deelmobiliteit. Meer weten over de invloed van parkeerbeleid op deelmobiliteit? Neem dan gerust contact op.

Dit was de derde blog als onderdeel van de serie over deelmobiliteit. Benieuwd naar de andere blogs? Je vindt ze op deze pagina.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder
Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder