Veilige schoolomgeving
Wij Nederlands zijn dol op fietsen. Van huis naar werk of school, naar de sportvereniging en familie: de fiets is ons favoriete vervoermiddel. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen. De schoolzone dient een verkeersveilige omgeving te bieden voor kinderen en hun ouders, waar veilig gefietst en overgestoken kan worden. Als enthousiaste voorstanders van duurzame toekomstbestendige mobiliteit zetten wij ons bij Keypoint in om schoolgaande kinderen en hun begeleiders veilig en met plezier naar school te laten fietsen.
De gemeente als wegbeheerder heeft een rol in het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen. Maar hoe pakt de gemeente dit het beste aan? Welke scholen in de gemeente hebben baat bij veiligheid verhogende maatregelen? En welke maatregelen zijn dan nodig? Wij begeleiden gemeenten bij het veiliger maken van hun schoolzones (zowel voor basis- als middelbaaronderwijs), hoe doen wij dit:
Onze Schoolzone-balans biedt een gestructureerde aanpak om schoolzones op een snelle manier te evalueren en maatregelen ter verbetering voor te stellen, zodat kinderen met een gerust hart naar school kunnen fietsen. De Schoolzone-balans is een veelzijdig instrument dat meerdere aspecten van de schoolomgeving omvat. We kijken hierbij niet alleen naar de fysieke infrastructuur (fiets- en looproutes), maar ook naar (digitale) herkenbaarheid en stimulering en bewustwording. Deze vier aspecten vormen de hoekstenen van onze evaluatie en bieden een volledig beeld van de verkeerssituatie rondom scholen.
Onze ervaringen met schoolzones richten zich op verschillende aspecten. Zo hebben we in gemeente Woerden en gemeente Haarlemmermeer schoolzones geëvalueerd en concrete verbeteringen voorgesteld. Vanuit deze ervaringen hebben we onze factsheet schoolzones opgesteld en vervolgens de schoolzone-balans ontwikkeld. Hiernaast zijn we betrokken bij het project VM-IVRA, van waaruit de digitale waarschuwingen rondom schoolzones zijn opgezet. De bijbehorende data zijn nu landelijk ingewonnen en de waarschuwingen zijn dan ook landelijk beschikbaar.
Liesbeth Knap
Adviseur Mobiliteit
Goede bereikbaarheid met actieve mobiliteit
Liesbeth is altijd al geïnteresseerd geweest in de wisselwerking tussen de stad en verkeer. Ze is vooral nieuwsgierig door de vraag waarom mensen zich verplaatsen, waarnaartoe, en waarom ze voor een bepaald vervoersmiddel kiezen.
Meer over Liesbeth KnapRelevante projecten
Op het gebied van Veilige schoolomgeving
Project
Patrick van Soest
Op naar de "schoolzone 2.0", een evaluatie van de schoolomgeving in Haarlemmermeer
Voor de gemeente Haarlemmermeer heeft Keypoint samen met HGCA 11 schoolzones geëvalueerd. We hebben de effectiviteit van de schoolzones onderzocht door middel van schouwen en gesprekken met de scholen. Het onderzoek heeft geleid tot een prototype schoolzone 2.0.
Onze mensen