Openbaar vervoer

Openbaar Vervoer is in veel opzichten de ruggengraat van de samenleving. Keypoint ondersteunt overheden die naast vervoerder, een wezenlijke rol spelen in de beschikbaarheid en kwaliteit van het Openbaar Vervoer.

Het openbaar vervoer speelt een sleutelrol in de  mobiliteitstransitie. Ook zien we dat het openbaar vervoer een belangrijke sociale functie heeft, omdat het mensen mobiel maakt die niet over eigen vervoer beschikken. Goed OV draagt bij aan de kwaliteit van ons leven, ook wel de Brede Welvaart genoemd.

Vanuit dit perspectief begeleiden wij onze opdrachtgevers onder meer in het maken van een schaalsprong voor het OV. Hierbij geven we advies over het inzetten van emissieloze en comfortabele voertuigen die direct, snel en hoogfrequent zijn, zoals Bus Rapid Transit (BRT). Hierbij houden we rekening met de toekomst, waarin autonome en verbonden voertuigen een rol spelen.

Als expert in OV-planstudies hebben we ruime ervaring in het inhoudelijk uitvoeren en procesmatig doorlopen van dergelijke studies. Onze projecten omvatten het afwegen van (route)alternatieven op basis van effectiviteit, infrastructurele inpassing, sociaaleconomische aspecten en efficiëntie. Enkele van onze succesvolle projecten omvatten onder andere:

Naast het verbeteren van het openbaar vervoer zelf, begrijpen we bij Keypoint dat de reis van deur tot deur essentieel is. We geven advies over het realiseren van mobiliteitshubs in het netwerk en het bevorderen van innovatieve deelconcepten. Hiermee wordt de integratie van duurzame modaliteiten bevorderd. De fiets speelt een cruciale rol in het creëren van een snel en verbindend openbaarvervoernetwerk, namelijk voor de first and last mile. Daarnaast zien we de potentie van deelmobiliteit en Mobility as a Service (MaaS) om het gebruik van verschillende vervoersmiddelen laagdrempelig te maken en het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor iedereen.

Bij Keypoint onderbouwen we onze adviezen graag met geschikte data. Zo hebben we voor meerdere opdrachtgevers data-analyses uitgevoerd ten behoeve van doorstroming en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Ook hebben we ruime ervaring met het aanvragen en verwerken van gegevens voor reizigersaantallen. Afhankelijk van het onderzoek, vragen we deze gegevens op bij de betreffende vervoerder of bij Trans Link Systems (TLS). Kijk ook gerust eens rond op ons Datapoint, waar we databronnen uit het hele mobiliteitswerkveld samenbrengen.

Bij Keypoint werken we nauw samen met onze partners en opdrachtgevers voor een optimaal advies. Of het nu gaat om monitoring en evaluatie van een lopende ov-concessie, onderhandelingsresultaten voor een noodconcessie, het ontwikkelen van hubs of het aanvragen en verwerken van TLS-data, we beschikken over de kennis, ervaring en enthousiasme om samen met u de uitdagingen aan te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we uw OV-vraagstukken aanpakken en uw doelen helpen realiseren.

Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

Heleen Joanne

Relevante projecten

Op het gebied van Openbaar vervoer

Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

Project

08 sep
Liesbeth Door

Liesbeth

Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

We hebben de sluiting van de Weesperstraat in Amsterdam onder de loep genomen. Door gebruikt te maken van openbare data kunnen we kijken naar de effecten op het openbaar vervoer. Liesbeth en Justin nodigen u uit om te kijken wat er onder andere mogelijk is met openbare OV-data. Lees hier verder over hun bevindingen:

Lees verder
Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.

Project

24 aug
Cees Door

Cees

Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.

De gemeente Eindhoven is druk bezig met het realiseren van een snelle busverbinding tussen Eindhoven Centrum en Veldhoven De Run. Keypoint heeft hieraan meegewerkt om Eindhoven 'Hoogwaardig Openbaar Vervoer' te geven.

Lees verder
P+R: bestemming bereikt?!

Project

08 mar
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder