Openbaar vervoer
Openbaar Vervoer is in veel opzichten de ruggengraat van de samenleving. Keypoint ondersteunt overheden die naast vervoerder, een wezenlijke rol spelen in de beschikbaarheid en kwaliteit van het Openbaar Vervoer.
Het openbaar vervoer speelt een sleutelrol in de mobiliteitstransitie. Ook zien we dat het openbaar vervoer een belangrijke sociale functie heeft, omdat het mensen mobiel maakt die niet over eigen vervoer beschikken. Goed OV draagt bij aan de kwaliteit van ons leven, ook wel de Brede Welvaart genoemd.
Vanuit dit perspectief begeleiden wij onze opdrachtgevers onder meer in het maken van een schaalsprong voor het OV. Hierbij geven we advies over het inzetten van emissieloze en comfortabele voertuigen die direct, snel en hoogfrequent zijn, zoals Bus Rapid Transit (BRT). Hierbij houden we rekening met de toekomst, waarin autonome en verbonden voertuigen een rol spelen.
Als expert in OV-planstudies hebben we ruime ervaring in het inhoudelijk uitvoeren en procesmatig doorlopen van dergelijke studies. Onze projecten omvatten het afwegen van (route)alternatieven op basis van effectiviteit, infrastructurele inpassing, sociaaleconomische aspecten en efficiëntie. Enkele van onze succesvolle projecten omvatten onder andere:
Naast het verbeteren van het openbaar vervoer zelf, begrijpen we bij Keypoint dat de reis van deur tot deur essentieel is. We geven advies over het realiseren van mobiliteitshubs in het netwerk en het bevorderen van innovatieve deelconcepten. Hiermee wordt de integratie van duurzame modaliteiten bevorderd. De fiets speelt een cruciale rol in het creëren van een snel en verbindend openbaarvervoernetwerk, namelijk voor de first and last mile. Daarnaast zien we de potentie van deelmobiliteit en Mobility as a Service (MaaS) om het gebruik van verschillende vervoersmiddelen laagdrempelig te maken en het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken voor iedereen.
Bij Keypoint onderbouwen we onze adviezen graag met geschikte data. Zo hebben we voor meerdere opdrachtgevers data-analyses uitgevoerd ten behoeve van doorstroming en betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Ook hebben we ruime ervaring met het aanvragen en verwerken van gegevens voor reizigersaantallen. Afhankelijk van het onderzoek, vragen we deze gegevens op bij de betreffende vervoerder of bij Trans Link Systems (TLS). Kijk ook gerust eens rond op ons Datapoint, waar we databronnen uit het hele mobiliteitswerkveld samenbrengen.
Bij Keypoint werken we nauw samen met onze partners en opdrachtgevers voor een optimaal advies. Of het nu gaat om monitoring en evaluatie van een lopende ov-concessie, onderhandelingsresultaten voor een noodconcessie, het ontwikkelen van hubs of het aanvragen en verwerken van TLS-data, we beschikken over de kennis, ervaring en enthousiasme om samen met u de uitdagingen aan te gaan. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we uw OV-vraagstukken aanpakken en uw doelen helpen realiseren.
Cees Bakker
Teamleider Mobiliteit
Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne
Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.
Meer over Cees BakkerRelevante projecten
Op het gebied van Openbaar vervoer
Nieuws
Frits de Haan
Het ov hoeft niet rendabel te zijn
"Het openbaar vervoer in landelijke gebieden verslechtert, terwijl belangrijke busverbindingen onder druk staan. Flexibele oplossingen zoals haltetaxi's worden voorgesteld, maar is dat genoeg om de bereikbaarheid te verbeteren?"
Project
Patrick van Soest
Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2
Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.
Project
Justin van Steijn
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?
Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.
Onze mensen